Pijn in de liesstreek

Alles over kwetsuren: genezen, voorkomen, diagnose, ...

Moderators: R4P, toon

Pijn in de liesstreek

Berichtdoor Krikke83 » di mei 15, 2012 8:24 am

Hoi collega lopers.
Helaas een topic in deze rubriek. Vermits ik niet echt een gelijkaardig topic kon vinden start ik een nieuwe omdat ik toch benieuw ben naar dit fenomeen.

Het betreft een pijnlijke regio in de liesstreek. Een plaats waar ik zeker geen blessure zou verwachten wegens het ontbreken van bruuske bewegingen tijdens het hardlopen.
De pijn trad op na een duurtocht van 19km aan een iets te rap tempo (want ik loop zelden zulke afstanden)... en dus is 4:50/km net iets te rap voor een training.
Maar goed, mijn andere blessures lieten eens niet van zich horen en dus onder 't motto 'pluk de dag' ging ik er eens lekker tegenaan.
Onderweg niets gevoeld van die lies.
Onder de douche echter, bij 't inzepen kwam ik tot de conclusie de lies heel gevoelig is. Het voelt aan gelijk een blauwe plek. Deze morgen was de pijn zelfs nog erger. Het raken van mijn jeansbroek, of het plooien tijdens het zitten in de wagen doen onzettend zeer. Bepaalde bewegingen veroorzaken ook een behoorlijke scherpe 'steek'.
Stretchen daarentegen en trappen op en af zijn pijnloos.
Bij het inmasseren met voltare merk ik dat het om een pijnlijke regio gaat van een 7 cm in de lies, tot lichtjes naar het bovenbeen. Ook voel ik een knobbeltje al denk ik dat ik dat vroeger opgelopen heb bij een liesbreuk als kind.

Heeft er hier iemand ervaring mee?? Ik kan het echt niet plaatsen.
Donderdag heb ik sinds lang nog eens een wedstrijdje op het programma staan en het zag er allemaal goed uit... nu weet ik het niet goed meer??
Kan ik het riskeren om dit als 'niet ernstig te beschouwen'... een oefenloopje morgen zal hopelijk duidelijkheid scheppen.
Al is een wedstrijd van 16 km natuurlijk iets heel anders... zeker als het hoogtepunt van het jaar (voor mij) op 24 juni plaatsvindt.

Rest mij enkel nog te zeggen 'verdoeme'!! Nu deed de hiel en het scheenbeen eens geen zeer nu heb ik weer iets anders aan men broek...
Eigen fout natuurlijk... van loopjes van 10km aan 5'00 naar 19km aan 4'50 is natuurlijk niet slim...behoorlijk dom zelfs!! Maar ja... 't is zo leuk eh :-)
Fase I: Adaptation of the human body to the damage that running causes to muscles and tendons.
Krikke83
 
Berichten: 370
Geregistreerd: do jun 10, 2010 1:33 pm
Woonplaats: Corswarem (Berloz)

Re: Pijn in de liesstreek

Berichtdoor Jean » di mei 15, 2012 9:13 am

Hoi Krikke,
Ik lees net je nieuw bericht; indd "verdoeme" !
Pijn in de lies mag je niet te licht overgaan; het is een gevoelige plek met de adductoren + buikspierengroepen die met elkaar in verbinding staan.
Je bent indd wat te enthousiast geweest tijdens je laatste loop en ook al heb je een egaal tempo gelopen; je afstand bijna verdubbelen van de ene op de andere training terwijl jij toch héél blessuregevoelig bent was teveel van het goede.

Je kan zien wat je morgen tijdens je loop voelt, maar ik zou het in elk geval zéér voorzichtig aanpakken...
Die wedstrijd...hmm; lijkt me nu geen goed plan meer; want daar ga je toch het uiterste eruit halen en de kans op het erger maken van je liespijn is groot.

Een liesblessure kan heel lang aanslepen en zeker wanneer je ook uitstraling naar je buikspieren erbij krijgt. Onze trainingsmakkers Dennis en Geert DK zijn er maanden lang mee op de sukkel geweest.
Zelf heb ik sinds zaterdag na de intervaltraining ook wat lichte last in mijn linker lies en voorlopig negeer ik die ook nog min of meer omdat ik na een 20 tal minuten de pijn niet meer voel; maar voor en na de training is die constant aanwezig, dus ik weet dat ik eigenlijk een periode van niet lopen zou moeten inlassen, maar ik zie dat momenteel niet zitten.

In jouw geval zou ik het nu een periode rustig doen, probeer of lopen nog lukt, maar doe het rustig en niet langer dan de 10 km die je de laatste tijd wel goed scheen te verdragen. Als je dan geen pijn voelt kan je rustig verder doen; geef het zeker 1 week om toch een idee te krijgen of dat beetje kalmer aan doen je beterschap brengt. pas daarna kan je terug wat sneller proberen lopen of je afstand met enkele km's op te drijven.
Ik zou afzien van deelname aan die wedstrijd !

Hopelijk komt het snel goed en was het een "eerste verwittiging" die je kreeg.
Jean
 
Berichten: 382
Geregistreerd: do jun 17, 2010 3:11 pm
Woonplaats: Erpe-Mere

Re: Pijn in de liesstreek

Berichtdoor Krikke83 » di mei 15, 2012 10:10 am

Bedankt voor je advies Jean!
Gelukkig is er geen enkele uitstraling richten onderbuik of buik. Wel lichtjes naar het bovenbeen dus de adductoren lijken mij verantwoordelijk voor de pijn.
Na wat gegoogeld te hebben over liesblessures heb ik besloten om namiddag al naar de dokter te gaan. Ik voel duidelijk een behoorlijk knobbel en dit kan ook een liesbreuk betekenen.
Omdat dit vaak ongemerkt gebeurt (pijnloos) kan het toch zijn dat ik deze opgelopen heb tijdens het lopen.
Enfin, 't moet toch uitgesloten worden.
Eens horen wat de dokter zegt voor donderdag (al zijn huisdokters geen specialisten).
Een alternatief is dat ik bij mijn vader blijf en samen met de hem de afstand van 16km uitloop. Dus 1h25 ipv 1h10à15 ofzo...
Maar ik ga zeker geen risico's nemen ifv 24 juni.

Afwachten tot vanavond.
K.
Fase I: Adaptation of the human body to the damage that running causes to muscles and tendons.
Krikke83
 
Berichten: 370
Geregistreerd: do jun 10, 2010 1:33 pm
Woonplaats: Corswarem (Berloz)

Re: Pijn in de liesstreek

Berichtdoor bakkertje 64 » di mei 15, 2012 12:49 pm

ik had indertijd een bijna gelijkaardige blessure, ik heb adductorentendinitis gehad.Die is nooit héél echt weg geweest, want ik heb nog steeds wat last in de rechterlies.Waarschijnlijk is dat omdat ik op rechts bij alles problemen heb, rechterenkel versleten, pijn in de rechterheupstreek door geknelde zenuw enz...
Heb gisteren ook wat overdreven, en dus voel ik dat vandaag
Ik zou zeker en vast naar een dokter gaan, en het zeker niet laten aanslepen.Het kan ook een breukje zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Blijf er in geen geval mee lopen, want eens je tedinose hebt, geraak je er nog moeilijk vanaf
Ik zou ook nog eens naar een specialist gaan en je volledig laten uitmeten want je hebt toch al verscheidene problemen gehad.Waarschijnlijk staat je lichaam niet recht.
Hopelijk raak je er uit en anders is er maar één optie........aansluiten bij een petanqueclub :lol: :lol:
ik weet het, t'is niet grappig, maar ik zeg dat ook altijd tegen mijn eigen :oops:
Succes alvast
i am me and i want to be the best me i can be

www.bloggen.be/bakkertje64
bakkertje 64
 
Berichten: 3991
Geregistreerd: za sep 02, 2006 10:29 pm
Woonplaats: st truiden

Re: Pijn in de liesstreek

Berichtdoor Krikke83 » di mei 15, 2012 1:44 pm

bakkertje 64 schreef:ik had indertijd een bijna gelijkaardige blessure, ik heb adductorentendinitis gehad.Die is nooit héél echt weg geweest, want ik heb nog steeds wat last in de rechterlies.Waarschijnlijk is dat omdat ik op rechts bij alles problemen heb, rechterenkel versleten, pijn in de rechterheupstreek door geknelde zenuw enz...
Heb gisteren ook wat overdreven, en dus voel ik dat vandaag
Ik zou zeker en vast naar een dokter gaan, en het zeker niet laten aanslepen.Het kan ook een breukje zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Blijf er in geen geval mee lopen, want eens je tedinose hebt, geraak je er nog moeilijk vanaf
Ik zou ook nog eens naar een specialist gaan en je volledig laten uitmeten want je hebt toch al verscheidene problemen gehad.Waarschijnlijk staat je lichaam niet recht.
Hopelijk raak je er uit en anders is er maar één optie........aansluiten bij een petanqueclub :lol: :lol:
ik weet het, t'is niet grappig, maar ik zeg dat ook altijd tegen mijn eigen :oops:
Succes alvast


Petanque is nochtans plezant :-)... pas op, ik zou dan een tennisellenboog krijgen ofzo!
Mijn lichaam is iets of wat uit balans, ik heb een klein beenlengte verschil maar absoluut niet de moeite.
Mijn probleem bestaat voornamelijk uit stalen kabels van pezen en spieren ipv elastiekjes! Mijn spieren en pezen rekken bijzonder weinig met verschillende overbelastingsblessures als gevolg.
Neem daarbij dat mijne fysiek sinds mijn rookstop behoorlijk toegenomen is (ik ben altijd al sportief geweest, zelfs tijdens mijn rookjaren maar na die stop kon in ineens 'vrij ademen' en ging alles nog wat vlotter), helaas, mijn lichaam volgt mijn fysieke progressie niet met dezelfde snelheid.
Zeg nu zelf, ik loop 20 à 30 km per week (ik zou echt meer willen hoor, daar niet van). Meestal duurloopjes à 11-13 km/u en dit in 90% van de gevallen rondom de 10km.
Maar geef me een borstnummer en ik loop 1h35-1h40 op een halve marathon en 41min op een 10 km. Ik kan ook gemakkelijk intervallen doen van 3'55/km en dat 10 keer na mekaar....
Kortom mijn lichaam heeft nog even de tijd nodig om al dat geweld te verteren. Het is enkel aan mij om mijn lichaam de tijd te geven hiervoor en daar is mijn karakter dan weer een probleem. Ik wilt altijd vlammen, altijd de snelste zijn, altijd doelen stellen...Etc...
Ik zie nu al deze blessures als leergeld enerzijds maar ook als adaptaties aan mijn lichaam ifv betere looptijden.
Elke blessure leidt volgens mij tot een upgrade (na herstel) van mijn lichaam en OOIT OP EEN DAG zijn de upgrades van hetzelfde niveau als mijn ambities en zal ik pijnvrij lopen.
Als de ambities blijven stijgen zullen de upgrades mee moeten volgen met als risico dat men altijd met blessures zal lopen. Daarom hoop ik ooit een plateau te bereiken wat ambities betreft. (over 20j, als ik 50 ben ofzo).
En als het dat allemaal niet is heb je waarschijnlijk gelijk bakker, dan ben ik scheef en schots en niet gemaakt om te lopen. We toetsen het nog even af, nog een jaartje of 2.
Betert het niet dan zijn er nog altijd tochtjes zoals de 'Marmotte' om voor te trainen met de fiets. :-)

Ps: Je zegt dat je altijd al met blessures gelopen hebt maar realiseer je ook eens dat je ca. 15km/u loopt op wedstrijden wat ontzettend knap is. Als je 13 of 14 km/u zou lopen liep je mss ook blessurevrij??
De upgrades van sommiges lopers gaan misschien niet verder dan een bepaalde snelheid/belasting...

K.
Fase I: Adaptation of the human body to the damage that running causes to muscles and tendons.
Krikke83
 
Berichten: 370
Geregistreerd: do jun 10, 2010 1:33 pm
Woonplaats: Corswarem (Berloz)

Re: Pijn in de liesstreek

Berichtdoor Krikke83 » di mei 15, 2012 7:24 pm

Goed nieuws na bezoek aan de dokter.
de knobbel bleek een gezwollen kliertje te zijn. Dit kan zeer drukgevoelig zijn.
Maar hoe kom ik nu aan gezwollen klier in mijn lies. Samen met hem zocht ik naar redenen... onlangs ziek geweest,...?
Toen zei ik dat ik het vaccin 'boostrix' (voor kinkhoest) in mijn bil gekregen van mijn lokale huisarts. Hij vond dat een rare beslissing (meestal arm) en kon dadelijk de gezwollen klier linken aan een reactie op het vaccin. Ik had namelijk redelijk hevig gereageerd op het vaccin vertelde ik hem (zie ook post bij 'wat getrained'). dit kom doordat ik nog niet 'zo' lang geleden een tetanusvaccin gekregen had. Het boostrix vaccin is voor 3 zaken: kinkhoest op de eerste plaats, maar ook difterie en tetanus. Je kan je niet apart vaccineren voor kinkhoest. En net dat laatste wordt aangeraden bij de geboorte van een kindje (sinds kort). Heb je dus pas een tetanusspuit laten zetten dan kan je kiezen... ziek worden of je niet laten vaccineren.
Goed, dus korte inentingen na mekaar van tetanus veroorzaken een stevige immunologische reactie. je kent dat verhaal nog wel van T-lymfocyten die een soort geheugen hebben en in twee stappen reageren. Als ze zich het vreemde spul (virus) nog herinneren dan slaan ze de eerste stap over (de verkenners) en komen ze dadelijk met het groot geschut.
Dan ben je minder lang ziek. Dat is althans de reden van het vaccineren.
De pijnuistraling naar men bovenbeen waren wel de adductoren. Ook dit kwam door de vaccinatie. Het vaccin legt namelijk de spieren een beetje 'lam' op de plaats van de spuit. Vandaar dat stijve gevoel. Dit kan enkele dagen duren. Ik heb dus gelopen met 'lamme' bilspieren. Zonder de hulp van de bilspieren waren 19km's lang werken net teveel van het goede voor de adductoren.
Wat laten rusten en het zou helemaal in orde komen.
Ik mag zelfs perfect meedoen de donderdag in Averbode. Hij zag er geen probleem in.
Dat wordt wel afwachten.
Conclusie... een ongelukkige samenloop van omstandigheden (vaccin op de verkeerde plaats op het verkeerde moment).
Buiten de schenen en de hiel is dus nog steeds niets mis met mij. hoera! :P
Fase I: Adaptation of the human body to the damage that running causes to muscles and tendons.
Krikke83
 
Berichten: 370
Geregistreerd: do jun 10, 2010 1:33 pm
Woonplaats: Corswarem (Berloz)

Re: Pijn in de liesstreek

Berichtdoor bakkertje 64 » za mei 19, 2012 1:44 pm

goed nieuws om horen , Krikke.Wat mijn wedstrijdtempo betreft, dat ligt momenteel zo rond de 14 km/u en geen 15 meer :oops:
Maar of ik nu 12 km/u of 15km/u loop, pijn zal ik altijd blijven hebben hoor, versleten is versleten, daar is nog weinig aan te doen.
i am me and i want to be the best me i can be

www.bloggen.be/bakkertje64
bakkertje 64
 
Berichten: 3991
Geregistreerd: za sep 02, 2006 10:29 pm
Woonplaats: st truiden


Keer terug naar kwetsuren

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron